De diëtist

De diëtist is de specialist en professional op het gebied van voeding in relatie tot gezondheid en ziekte. De diëtist biedt oplossing op  maat voor alle gezondheidsproblemen die met voeding samenhangen. Diëtist word je niet zo maar. Pas wanneer de vierjarige HBO-opleiding in ‘Voeding en Diëtetiek’ met goed gevolg is doorlopen, mag iemand zich diëtist noemen. De titel “diëtist” is wettelijk beschermd. De diëtist is breed geschoold en richt zich niet alleen op personen die willen afvallen.

 

Wat doet een diëtist?

Het woord diëtist is afgeleid van het woord dieet (=Grieks voor leefregel). Dat betekent dat je het hebt over een voeding ( met leefregels) die vanwege een medische of gezondheidsreden aan specifieke eisen moet voldoen ten behoeve van een individu. Er wordt dus een voedingsadvies of een individueel dieetplan door de diëtist samengesteld in overleg met de persoon in kwestie en gericht op het gestelde doel. Er moet daarbij natuurlijk rekening worden gehouden met beperkingen en mogelijkheden. De diëtist moet zich daarom van tevoren goed inleven in de persoon in kwestie en in zijn of haar omstandigheden.

De diëtist coacht vervolgens de patiënt om het dieet of voedingsplan goed uit te kunnen voeren en de gestelde doelen te bereiken.

Een goed voedingsadvies vereist een specialist!

Doelgroepen

Binnen een eerstelijns praktijk ziet de diëtist vaak cliënten/patiënten met o.a.

  • Een voedingsvraag waarbij geen sprake is van een beperking op voedingsgebied (gezonde voeding)
  • Hoge bloeddruk en hartziekten
  • COPD
  • Ondervoeding door een onderliggende oorzaak
  • Diabetes
  • Een voedingvraag rondom de zwangerschap
  • Obstipatie, prikkelbaar darm syndroom
  • Overgewicht bij kinderen en volwassenen
  • Te hoog cholesterol
  • Voedselovergevoeligheden
  • Jicht en Reuma
  • Oncologische aandoeningen